fbpx

Wat zijn swirls?

Wat zijn swirls?

Ze zijn vaak goed te zien als een auto in direct zonlicht staat. De fijne (was)krasjes in de lak die wel iets weg lijken te hebben van spinnenwebben. Op donkergekleurde auto’s vallen ze vaak meer op dan bij lichtgekleurde auto’s.

Hoe ontstaan swirls?

Swirls kunnen ontstaan bij elke aanraking van de auto. Auto’s met zachtere lakken zijn hier over het algemeen gevoeliger voor dan auto’s met hardere lakken.

De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Verkeerde manier van wassen
  • Verkeerd materiaalgebruik bij het wassen
  • Wasstraat (beter bekend als krasstraat)

Verkeerde manier van wassen

Veel mensen zijn niet op de hoogte van de beste manier om hun auto te wassen. Hierdoor wassen veel mensen hun auto met slechts 1 emmer, een spons en een zeem.

Een veiligere manier is het gebruik van de 2 of zelfs 3 emmer methode. Hiermee houdt u vuil en schoon water gescheiden en dit vermindert de kans op swirls aanzienlijk.

Verkeerd materiaalgebruik bij het wassen

Gebruik van de juiste materialen bij het wassen van een auto is eigenlijk net zo belangrijk als de manier waarop gewassen wordt. Een spons en een zeem zijn veel gebruikte materialen, terwijl er al heel wat jaren betere en veiligere producten verkrijgbaar zijn om de kans op swirls te verkleinen. Denk hierbij aan microvezel washandschoenen en droogdoeken.

Wat ook veel voorkomt is het gebruik van borstels op de tuinslang of bij de wasbox. Al zijn borstels om te beginnen al niet echt geschikt voor het wassen van een auto, bij de wasbox gaat er nog een behoorlijke schep bovenop. De borstels bij de wasboxen worden vaak gebruikt voor het schoonmaken van velgen, hiermee komt de borstel vol met vlijmscherp staal/remstof te zitten. Wat vervolgens weer over de lak van de auto gesleept wordt met alle gevolgen van dien.

Wasstraat (krasstraat)

De wasstraat is voor veel mensen een uitkomst. Hiermee is uw auto snel “schoon” en dit voor een relatief laag bedrag, ideaal voor mensen die het wassen van een auto helemaal niks vinden. Toch maken wasstraten nog steeds veel schade aan het lakwerk van auto’s.

Dit heeft verschillende oorzaken zoals:

  • materiaal van de borstels
  • hergebruik van water
  • mate van vervuiling bij uw voorgangers

Materiaal borstels

Er zijn nog steeds wasstraten met hardere plastic/rubberen borstels, deze zijn onvriendelijker voor de lak van uw auto dan de zachtere foam borstels bij modernere wasstraten.

Hergebruik van water

In verband met milieueisen zijn wasstraten verplicht water te filteren voor hergebruik. Wordt hiermee alle verontreiniging uit het water gefilterd?

Mate van vervuiling bij uw voorgangers

Hoe vies was de auto voor u? Het kan een auto zijn die 3x per week door de wasstraat gaat, wat het risico voor u enigszins verminderd. Het kan ook een auto zijn geweest die rechtstreeks van het strand komt, die de borstels flink vervuild met zand en narigheid, wat het risico voor swirls voor u aanzienlijk vergroot.

Wij hopen u met dit artikel iets wijzer te hebben gemaakt rond wat swirls zijn en hoe ze ontstaan.

Bedankt voor het lezen,

Colin Konijn

info@gxd.nl

Volg ons op Facebook en Instagram!

https://facebook.com/gxd.nl

https://instagram.com/gxd.nl

social position

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *