fbpx

Wat is kleien/claying?

kleien

Wat is kleien/claying?

Voor een leek is kleien wellicht een ietwat mysterieus onderwerp, er wordt dan ook wel getwijfeld aan het nut van deze handeling. Het tegendeel is al lang en breed bewezen en het kleien is essentieel geworden in het behandelproces. D.m.v. dit artikel willen wij proberen dit onderwerp te verhelderen.

Met het blote oog lijkt de lak van een auto zo glad als een spiegel, maar niets is minder waar. Wanneer de lak onder een microscoop wordt bekeken is te zien dat zelfs autolak minuscule poriën heeft, vergelijkbaar met de huid van de mens.

Als u zelf doucht en u wast uw gezicht, dan weet u wellicht ook dat dan niet al het vuil uit de poriën verwijderd worden.  Een scrub (schuurmiddel) bevat korrels waarmee u de huid van uw gezicht wel diep kunt reinigen, om zo alle vervuiling uit de poriën te verwijderen. Laat dit nou enigszins vergelijkbaar zijn met het kleien van de lak van uw auto. 

Een normale wasbeurt verwijderd bij lange na niet alle kleine vervuiling die in de poriën van de lak achterblijven.  Vervuiling als deze kunnen zijn: teer deeltjes, boomsap, insecten resten en ijzerdeeltjes. 

Wij kneden een stuk van deze klei tot een ronde vorm van ongeveer 5cm in doorsnede. De lak van de auto wordt ingespoten met een soort glijmiddel zodat de klei over de lak heen kan glijden. Met het stuk klei in de hand gaan wij over elke vierkante centimeter lak heen om zo alle vervuiling van de lak te verwijderen. Op deze manier wordt de lak perfect voorbereid op het hierna te volgen polijstproces.

In de afbeelding is het verschil tussen een nieuw stuk klei en een gebruikt stuk klei goed zichtbaar.

social position

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *